Tuesday, 4 January 2011

New Year. New Life.

Happy New Year to all...

Aduh... lamanya tak update blog kan.... ye lah... sibuk dengan anak - anak dan sibuk beranak juga.... hehehehehe....

Anyways, December hari tu was a good month for me... A few jobs masuk... yang paling best saya dapat buktikan hasil penulisan saya kepada seorang produser/director tersohor... Sebelum ni dia tak pernah nak pandang saya sebagai seorang penulis.. tapi Alhamdulillah dengan bantuan suami dan kawan-kawan... akhirnya, dia nampak saya sebagai seorang penulis yang baik... Walaupun dia tak memberi komen tentang hasil kerja saya... tapi dengan skrip yang tak banyak untuk direwrite... mungkin sebenarnya dia berpuas hati dengan kerja saya... tapi tak nak cakap je... 3 hari 3 malam tak tidur saya siapkan treatment dan skrip untuk 4 episod... dan hasilnya pun saya sendiri berpuas hati... 

Apart from that...ada juga lah job skrip VO masuk... Alhamdulillah! Everything worked out well dalam menyambut kehadiran Ahmed Ryyan Aniq pada 20hb 12 2010.

Tapi biasa lah... ada yang baik... ada juga yang buruk... Produser/Director berangan masih tak nak bayar untuk kerja yang saya dah siapkan sejak dari bulan Ramadhan hari tu.... Alasannya duit tak masuk lagi... Nasib baik shoot pun belum lagi cerita tu... Kalau dah shoot memang sah Produser tu yang kena SHOOT dengan saya dulu... Bodoh punya orang!! Kalau takde duit... Buat lah cara takde duit... Tak payah nak berjanji itu ini dengan orang...... 

Oh!!! Cerita Dia Atilia dah pun keudara dengan rating about 600k per episod... HAPPY!!! Insya Allah dengan rating yang sebegitu, murah lah rezeki saya pada tahun ni.... 

Apa - apa pun.... Happy New Year again to all... :)

My two darlings.. Ahmed Nufa'ael Aniq & Ahmed Ryyan Aniq



Sunday, 18 April 2010

Spa Qistina, Script Baru & Cerekarama@TV3

1. Spa Qistina season 3 @ astro

Dengan penuh semangat dan keterujaan.. saya pun langgan lah ABO @ astro semata - mata sebab nak tengok season 3 of Spa Q... tapi hampa... ceritanya sangat tak best. Script longgar. Conty banyak sangat yang lari. Jalan cerita tak best dan sorry to say.. Qistina is NK and NK is Qistina. Maaf..tapi Nanu tak berjaya nak bawak watak tersebut. Mungkin saya tak puas menonton Spa Q sebab dipendekkan jadi 13 eps dan ceritanya terpaksa dicompactkan untuk dihabiskan dalam jangka masa yang pendek. Mungkin sebab sebelum ni dah terbiasa dengan 60 eps of Spa Q. 60 hari of watching the drama dalaman keluarga Qistina. Hmmmm.... apakah akan ada season 4 of Spa Q?? Saya rasa ada... tapi tolonglah... bestkanlah sedikit ceritanya. Kuatkan watak-watak especially watak Frieda yang saya rasa macam takde impact pun pada penonton. Watak Maya pun sama. Kerja dia nak bergaduh dengan Dafi tiap-tiap hari. Watak ni langsung tak mencabar Tiz sebagai seorang pelakon. Dia terlalu kaku bawa watak tersebut atau mungkin saya dah terbiasa dengan watak Nur dalam Nur Kasih. 13 eps tidak membuatkan kita menyukai Maya. Untuk Julia pun tak memberikan impact langsung... dan Ijoy sebagai Fahmi??? Pun tak sesuai kot... Hmmm.. tapi sape lah saya untuk memberikan comment kan?? Saya ni hanyalah seorang penulis yang takde nama... hmmmmm...... 

2. Script Baru

Sekarang ni I am the midst of writing a new script tapi...... tajuknya takde lahgi and itu membuatkan saya susah untuk menulis. Saya ni kena ada tajuk dulu so that saya boleh nampak cerita yang hendak ditulis. Saya dah janji dengan diri sendiri yang saya akan siapkan script tele tersebut dalam masa 3 hari. Boleh ke??? ERmmmm... Nak seribu daya.. Taknak seribu dalih kan?? Ayu!!! Jangan malas-malas!!! 

3. Cerekarama@TV3

Semalam saya menonton cerekarama @ TV3. Ceritanya adalah sebenarnya antara genre kegemaran saya. Romantic Comedy... I mean itu lah yang saya nampak bila tengok cerita tersebut. Tak tahu lah kalau sebenarnya bukan. Anyhow... that is not why I'm writing about. Saya nak tulis tentang Pengarahnya. Dia adalah seorang yang sangat berbakat. Seorang yang saya kagumi. Seorang yang saya tahu boleh hasilkan product yang berkualiti tapi.....hmmmmm....sayang. Dah 2 telemovienya yang saya tonton. Tuan Director!!! Kenapa lah kamu gadaikan bakat dan maruah kamu sebagai seorang "Director" dengan mengambil job tersebut? Ok.. mungkin kamu nak buat nama dulu ..tapi tolonglah... buat lah sesuatu yang "wahhhhh!!!". Sesuatu yang bila orang tengok.. Orang akan ingat. Kamu adalah seorang yang sangat berbakat dan I know you can do more! 


Thursday, 15 April 2010

Bila EDITOR tak baca SINOPSIS


Saya sekarang ni sedang co-write dengan Puan Mariana Hashim untuk 13 eps series tapi saya hanya buat 5 episode pertama sebab Puan Mariana sibuk... Jadi ok. Saya dah pun siap hantar 4 episode dan 4 episode tersebut dah pun diforwardkan kepada stesen tv yang berkenaan... 

Semalam saya dapat feedback berkenaan dengan skrip yang saya tulis... Hmmmm.... komen yang diberikan ada yang ok dan ada yang tak.... Ada yang saya puas hati... Ada yang saya tak berapa setuju... tapi yang paling lah saya bengang is when the editor comment benda yang tak masuk akal... dia tanya kenapa ini berlaku? kenapa nickname dia ni... apasal watak ni macam ni..

Oiiii!!! hello... awak ni tak baca sinopsis ke???? Apa ni?? Kata Editor... tapi bagi comment ntah apa-apa.... Saya tahu bila saya baca balik memang lah ada beberapa scene yang saya sendiri tak puas hati tapi sampai spelling error pun dia nak bising... apakah??

Jadi saya pun menjawablah setiap comment yang diberikan... Saya jawab dengan jujur dan ikhlas dan terangkan dengan sangat terperinci setiap apa yang saya rasa saya betul tapi rata-rata jawapan saya berikan adalah... "Please refer to synopsis!".. dan lagi satu.. saya diberitahu oleh producer yang dia mahukan cerita jadi sekian -sekian cerita lah kan.. watak dia macam mana.. scene dia macam mana.. bahasa macam mana.. Jadi kenapa apa yang stesen minta dengan apa yang producer minta tak sama??? Saya ni penulis... dibayar oleh producer...Jadi saya kena ikut yang mana?? Producer atau Stesen TV???


Wednesday, 7 April 2010

Chup!!! Apa ni???


Lately ni banyak juga benda yang berlaku yang membuatkan saya berfikir semula adakah wajar saya terus menjadi seorang penulis skrip. Menulis adalah minat saya... Menulis juga adalah punca pendapatan saya.. tapi semua yang berlaku ini membuat kan saya terfikir... adakah berbaloi saya menulis kalau tak dihargai? adakah perlu saya berterusan iya kan saja kata - kata orang yang tidak menghargai bakat dan masa saya? Apa ni... saya bukan baru semalam menulis... Ok lah.. nak kata dah lama sangat pun tak juga tapi saya lebih kurang tahu juga lah apa yang patut dan tak patut dilakukan.... Saya juga kenal dengan orang.. dengan producer..dengan director... dengan pelakon dan yang paling penting... saya juga kenal penulis skrip di Malaysia ni... Hmmm... anyway...korang mesti fikir kan apa yang berlaku sebenarnya yang membuatkan saya berfikir adakah menjadi penulis skrip ni berbaloi atau tak... Ok.. let me list it down. 

1. Seorang producer tersohor, saya letak nama dia sebagai MC lah ye... dia minta saya buat treatment 13 episode based on her story. Kiranya sinopsis dah ada lah ...so saya pun dengan hati yang terbuka buatlah... siap tolak job lain untuk buat sebabnya saya memang dah lama nak kerja dengan dia... Jadi bila dapat peluang..memang lah saya tak nak lepaskan... Jadi saya pun dengan semangatnya lah membuat treatment tersebut.... tapi yang sedihnya ialah bila saya kenal dengan etika kerjanya... pertama.. dia tidak pernah acknowledge apa yang saya emailkan. sekurang-kurangnya, reply dan cakap yang dia dah terima treatment saya... dan dia akan baca dan mungkin komen. Tp takpe.. saya tak kisah dan teruskan menulis dan menulis... dan menulis sampai siap 13 episod. Sampai siap... cuma sekali saya berjumpa dengan dia sebab dia nak suruh saya tukar sikit episode 1... and i did as per requested... lepas tu.... dia hilang sekejap.... bila dia muncul semula... tiba-tiba dia ckp tak jadi nak buat... itu pun tak beritahu saya... saya dapat tahu drpd PM yang sepatutnya buat projek ni... jadi saya pun hantar lah invois untuk setiap treatment yang saya buat... tk mahal... saya charge RM300 je per episode... tapi sampai sekarang dia masih buat tak tahu. Call tak, Email tak... nak jumpa memang lah tak kan... Jadi ini lah benda pertama yang buatkan saya sangat sakit hati dan mula memikirkan tentang adakah berbaloi kerjaya sebagai seorang penulis skrip ini....

2. Kes yang kedua... baru berlaku pagi tadi. Seorang director yang agak dikenali juga telah menelefon saya. Ok lah... nama dia saya letakkan sebagai S. Pagi2 buta dah call. Salam takde, hello takde...tiba-tiba nak maki saya pasal skrip yang saya buat dan dia sedang shoot... dia cakap skrip yang saya buat ni takde ciri - ciri KEMELAYUAN langsung... tidak punya ETIKA...tidak ALERT dengan hal KEAGAMAAN....Saya langsung tidak diberi peluang untuk mempertahankan diri saya... walhal... semasa pre production meeting dengan producer.. bila ditanya kalau ada yang dia mahu tukar atau yang dia tak puas hati.. si S ni cakap... I quote "For me.. this script is 99% PERFECT! I suka cerita dia. I suka humour  dia... n also I like the romantic n sweet scenes yang ada dalam script ni... Takde apa yang I nak tukar dah..." Jadi...saya pun suka hati lah kan? Siapa yang tak suka kalau orang ckp script kita 99% perfect kan? Jadi shooting pun bermula... dan dengan tiba2 je seminggu sekali dia call dan ckp dia nak tukar scene... ada yang saya ckp ok ada yang saya defend... dan hari ni..dia call dan cakap script saya tak boleh diguna pakai.. dan saya ni buat script hanya untuk dapat bayaran dan saya bukanlah seorang penulis yang berkarya...Look... daripada apa yang saya tulis ni... saya sendiri akan simpulkan bahawa ENCIK S adalah seorang director yang tidak membuat homework! Tidak baca script sebelum shooting dan hanya bergantung kepada AD & PM untuk buat breakdown. Sebab kalau dia baca dia tidak akan memaki saya pada hari yang dia nak shoot scene tersebut. apa ke bodoh sangat lah si S ni kan??? Jadi ini juga menjadi sebab saya berfikir lagi... Bila orang cakap yang saya menulis hanya untuk dapat wang... Saya jadi marah... sebab saya pernah try jadikan bayaran sebagai motivasi saya menulis... Sorry! Saya tak dapat berikan hasil yang baik... Jadi saya menulis sebab saya minat. Saya menulis sebab saya nak orang dapat sesuatu daripada apa yang saya cuba sampaikan... Kepada Tuan Director ini... baru-baru nisebuah cerita di slot legenda... terbitan sykt kamu... adakah itu melambangkan MELAYU? Adakah itu melambang etika masyarakat MALAYSIA? Sekurang-kurangnya cerita saya penuh dengan nilai kekeluargaan dan masyarakat walaupun saya akui mungkin kurang nilai keMelayuannya sebab.. treatment diberikan oleh pihak producer..saya tidak punya hak untuk menukar segalanya kecuali selepas beberapa kali meeting dan dengan sebab yang munasabah....

3. Sebab yang ketiga ini... saya tidak tujukan kepada sesiapa... sebab seperti yang saya katakan.. saya menulis bukan kerana bayaran yang tinggi atau lumayan (sebab kadang2 tak lumayan pun) tapi saya ni menulis sebagai kerjaya... saya beli susu anak... saya beli pampers anak.... saya bayar sewa rumah dan ansuran kereta menggunakan wang hasil penulisan saya.. tapi agak-agak lah nak bayar pun... walaupun saya ini mungkin co writer sahaja... takkan lah nak bayar saya harga seperti bayar budak baru belajar nak jadi penulis skrip... Saya dah ada track record... Hasil karya saya dah pun ditayangkan di ASTRO, di RTM 1 & 2, di TV3.... bayarlah ikut rate yang sebenarnya... jangan lah ingat saya diam... saya terima je... you pay peanuts you get monkey lah.. jangan lah berangan nak dapat elephant... kan??? 

Jadi ketiga-tiga perkara ni membuatkan saya berfikir... Wajarkah saya terus menjadi seorang penulis skrip..? Perlukah saya terus menantikan job-job yang besar untuk masuk?? Saya ada anak... Anak saya perlukan barang-barang yang banyak.... Dulu... saya ada ditawarkan kerja... Head of Drama Department untuk sebuah Production House... Gaji yang ditawarkan boleh dikatakan tinggi juga... itu belum masuk allowance kalau saya ke set atau outstation... tapi masa tu... anak saya masih terlalu kecil dan dengan hati yang berat... Saya tolak tawaran tersebut.. dan sejak hari tu.. saya tak berani nak pergi interview lagi...bukan nak bangga diri tapi saya tahu kemampuan saya.. dan setiap saya pergi interview... Saya MESTI ditawarkan kerja on the spot... Jadi selepas benda ni semua berlaku... saya terfikir..kenapa lah saya tak terima tawaran tersebut kan???? Hmmmm...... Apa lagi yang saya perlu lakukan? Saya ingin sekali menjadi seorang penulis yang dikenali... yang insya-allah akan menang anugerah satu hari nanti... tapi bolehkah semua itu tercapai????

Tuesday, 23 February 2010

Adakah saya ini anti sosial?

Semalam saya menghadiri perjumpaan penulis skrip at bernama... Thx Kak Mai sebab jemput..Anyway, kenapa saya rasa saya ni anti-sosial ya?? Saya tengok orang kat sana semua kenal each other..or at least they know who's who... tapi saya... hmmmm.... ok.. saya kenal Kak Mai... Saya nampak Ajami...dan yang lain - lain... alamak!! tak kenal lah... I mean... after the "perjumpaan" tu memang lah saya tahu.. Oh.. Ini lah Mazelan Manan... dan... oh.. Itu Zaini Kosnin.... tapi ... kenapa saya tak pergi berjumpa dan berbual dan memperkenalkan diri pada semua orang.... Malu kot? atau... dalam kepala masa tu... nak kena balik rumah sebab tinggalkan anak dengan mak... and mak pula cakap dia nak balik pukul 6... tapi masa tu baru pukul 5... n dari bernama to my house yang dah dekat... it's only about 15 minute.... hmmm.... mungkin saya ni anti sosial kot...wat do u think????

But again... congrats kepada Kak Mai dan Kak Faz yang bertungkus lumus mengumpulkan penulis skrip yang baru dan yang lama...For me... the meeting was a success... cuma saya je rasa macam anti sosial... maaflah ya wahai rakan - rakan penulis... saya bukan sombong... cuma malu tak bertempat.... :P

Monday, 18 January 2010

saya bukan robot

saya bukan robot...

janganlah push saya...
saya kena jaga anak..
saya kena kemas rumah...
saya juga kena menulis...
saya tahu kerja saya..
saya tahu apa yang penting...
janganlah paksa saya...
janganlah push saya...
saya ni sorang je...
kalau boleh saya clonekan diri saya..
memang saya buat...
sekali lagi, 
saya bukan robot!
SABARLAH!!!


ps : nak cepat... buat lah sendiri ye?

Wednesday, 11 November 2009

Nasib seorang scriptwriter

Kita selalu dengar tentang scriptwriter dibayar murah..
Scriptwriter ditindas bila tiba acara penganugerahan tiba...
Script dicuri oleh producer tak bertanggungjawab atau mungkin oleh scriptwriter yang lain..
Ini semua bukan lah perkara baru..
Bila duduk ramai - ramai between director, writer dan orang - orang dalam industri ni... Perkara ini mesti timbul..

I read a fellow writer's blog...
Seorang scriptwriter tak tahu pun scriptnya dicalonkan untuk satu anugerah..Bila dah menang baru dia tahu... Sedih kan? Lepas tu, producer takde langsung terfikir nak beritahu...Although, none of my scripts pernah dicalonkan tapi kita jadi marah bila benda tu berlaku...
Lagi satu, soal bayaran...

I got to know.. a certain producer cuma nak ambil "fresh graduates" sebagai scriptwriter untuk rancangannya sebab dia tahu dia boleh bayar murah..Habis scriptwriter yang bukan lagi fresh ni nak dapat job macam mana? Dan sebab dia dah bayar murah.. maka kita punya rate pun turun...Bayangkan , untuk satu episod 30 minit, dia bayar RM300... Sedihkan???

Oh... satu lagi hal yang sering saya fikirkan.. bila satu cerita itu bagus.. rating tinggi....yang akan dipuji adalah director dan producer tapi bila cerita keluar macam hampeh...scriptwriter juga yang kena maki... Sedih kan?

I am making a living as a scriptwriter. Duit ini lah yang beli susu anak. Duit ini lah yang beli pampers anak...Is it wrong for me to ask for a little recognition as a scriptwriter?

Rikirkanlah... tanpa cetusan idea seorang scriptwriter.. sesebuah cerita takkan ada...Tanpa imaginasi melampau seorang scriptwriter.. takkan ada producer yang kaya... KAN?