Wednesday, 11 November 2009

Nasib seorang scriptwriter

Kita selalu dengar tentang scriptwriter dibayar murah..
Scriptwriter ditindas bila tiba acara penganugerahan tiba...
Script dicuri oleh producer tak bertanggungjawab atau mungkin oleh scriptwriter yang lain..
Ini semua bukan lah perkara baru..
Bila duduk ramai - ramai between director, writer dan orang - orang dalam industri ni... Perkara ini mesti timbul..

I read a fellow writer's blog...
Seorang scriptwriter tak tahu pun scriptnya dicalonkan untuk satu anugerah..Bila dah menang baru dia tahu... Sedih kan? Lepas tu, producer takde langsung terfikir nak beritahu...Although, none of my scripts pernah dicalonkan tapi kita jadi marah bila benda tu berlaku...
Lagi satu, soal bayaran...

I got to know.. a certain producer cuma nak ambil "fresh graduates" sebagai scriptwriter untuk rancangannya sebab dia tahu dia boleh bayar murah..Habis scriptwriter yang bukan lagi fresh ni nak dapat job macam mana? Dan sebab dia dah bayar murah.. maka kita punya rate pun turun...Bayangkan , untuk satu episod 30 minit, dia bayar RM300... Sedihkan???

Oh... satu lagi hal yang sering saya fikirkan.. bila satu cerita itu bagus.. rating tinggi....yang akan dipuji adalah director dan producer tapi bila cerita keluar macam hampeh...scriptwriter juga yang kena maki... Sedih kan?

I am making a living as a scriptwriter. Duit ini lah yang beli susu anak. Duit ini lah yang beli pampers anak...Is it wrong for me to ask for a little recognition as a scriptwriter?

Rikirkanlah... tanpa cetusan idea seorang scriptwriter.. sesebuah cerita takkan ada...Tanpa imaginasi melampau seorang scriptwriter.. takkan ada producer yang kaya... KAN?




0 comments:

Post a Comment